Oude Wed 11 (dit is aan de achterzijde van Ijsselkade 7)

7201 JG Zutphen

Parkeren kan naast de ingang van de praktijkruimte.


Tel. 06-10348630

E-mail info@acupunctuurzutphen.nl

Acupunctuur en Chinese geneeskunde

Acupunctuur is onderdeel van de Chinese geneeskunde. De Chinese geneeskunde is gericht op het bewaren en verkrijgen van gezondheid.


Gezondheid wordt gezien als optimale balans van de individuele mens. De mens wordt begrepen als een systeem dat opgebouwd is uit meerdere soorten ‘energie’ (bijvoorbeeld de energie van het Hart, de Milt of de Lever) ieder met zijn eigen taak op fysiek, maar ook mentaal gebied. De balans in deze energiesystemen kan een beetje verstoord zijn, zoals bij een simpel griepje, maar er kan ook en diepe en langdurige verstoring zijn zoals bij zgn. welvaartsziektes als reuma, chronische rugklachten, overgewicht, hart en vaatklachten of diabetes. Vaak zijn bij langduriger balansverstoringen ook meerdere energiesystemen betrokken. Deze balansverstoringen komt de Chinees geneeskundige op het spoor door vragen te stellen, de pols te voelen en de tong te bekijken, waarna een diagnose gesteld kan worden.


De Chinese geneeskunde kent naast acupunctuur verschillende andere behandelmethoden waaronder tuina-massage, kruidengeneeskunde en tai chi/qigong. Voeding ligt aan de basis van een goede gezondheid en zal bij ziekte ook vaak een rol spelen.


Bij acupunctuur wordt gewerkt met hele dunne, steriele wegwerpnaaldjes met als doel het lichaam te stimuleren tot een betere balans. Het inbrengen van de naaldjes is meestal nauwelijks te voelen.